Hur skickar man brev?

Ett brev färdigt att skickas, skrivet av någon som lärt sig hur man skickar ett brev.

För många är det så ovanligt att skicka brev att vi knappt vet hur man gör, men oroa dig inte, när du läst klart detta vet du precis hur man skickar ett brev.

Visste du att man kan skicka riktiga brev helt online? Med Skapa Utskick kan du skicka ett brev direkt i din webbläsare. Du slipper alltså köpa frimärken och kuvert och sparar mycket tid.

Om du däremot vill skicka brevet själv så behöver ta sex steg.

Hur man skickar ett brev:

 1. Skriv ditt brev

  Först måste du såklart skriva brevet. Det är en konst i sig och det skadar inte att läsa om brevskrivarkonstens alla regler. En bra guide för hur du skriver ett bra brev kan du hitta här.

 2. Köp frimärke och kuvert

  När du nu skrivit brevet så måste du köpa både frimärken och kuvert. Portot, vad det kostar att skicka ett brev, har blivit dyrare och dyrare med åren och kostar för ett vanligt brev 11 kronor. Hela PostNords prislista hittar du här. Har du många sidor i ditt brev så att det väger mer än 50 gram behöver du sätta fast flera frimärken. Du behöver såklart också köpa ett kuvert att lägga brevet i.

 3. Skriv mottagarens adress på kuvertet

  För att brevet ska komma fram till rätt mottagare måste du skriva adressen. Adressen ska skrivas i det nedre högra hörnet, och kom ihåg att skriva tydligt!

 4. Fäst frimärket

  Nu ska du fästa frimärket. Det gör du genom att fukta, till exempel genom att slicka, frimärket och fästa det i det övre högra hörnet på kuvertet. Om du behöver ha flera frimärken ska du sätta dem på rad bredvid varandra.

 5. Posta brevet

  Nu behöver du bara posta brevet, vilken kan verka enkelt, men för att göra det måste du hitta en brevlåda. Det enklaste sättet är att använda PostNords tjänst för att söka efter brevlådor.

Gratulerar! Nu vet du hur man skickar ett brev och ditt brev kommer att nå mottagaren om någon dag.

Om du inte fick svar på din fråga kan du kolla på våra svar på andra vanliga frågor.